Hírek, Blog, Információ

Így tedd kutyusod számára elviselhetőbbé a szilvesztert – 5 tipp a nyugodt ünnepért

2021.12.31 09:55
Így tedd kutyusod számára elviselhetőbbé a szilvesztert – 5 tipp a nyugodt ünnepért

Így tedd kutyusod számára elviselhetőbbé a szilvesztert – 5 tipp a nyugodt ünnepért

Az óévet búcsúztató éjszaka a legtöbb kisállat életében egy rendkívül stresszes alkalom. A tűzijáték okozta félelem miatt évről évre kutyusok százai tűnnek el. Megfelelő óvintézkedésekkel azonban könnyebbé tehetjük ezt a napot kedvenceink számára.


1. A problémák megelőzése
Ha kutyusunk természetéből fakadóan rosszul reagál a hirtelen zajokra, a szilveszteri tűzijáték valószínűleg egy rémálom lesz a számára, így ijedős kutya gazdájaként fontos gondoskodnunk a megelőzésről. A legjobb és leginkább fenntartható módszer a pszichoterápia lehet, de számos egyéb módszer is segíthet kedvencünknek. Mindazonáltal ne feledjük, hogy minden eset más és más, így a legjobb, ha egy olyan állatgyógyászati klinikán kérünk tanácsot, ahol viselkedésterápiával is foglalkoznak. Időre és komoly erőfeszítésre lesz szükségünk, de az eredmények magukért beszélnek, ezért mihamarabb kezdjünk el a kezeléssel foglalkozni. Némi türelemmel hozzászoktathatjuk kutyánkat a rendhagyó hangokhoz, ha azokat kellemes emlékekkel társítjuk. Egy új játék, néhány rágható csemege vagy egy kis közös játszadozás megtaníthatja az állatnak, hogy nem szükséges olyan ijedősnek lennie, és hogy stresszes helyzetben is jól érezheti magát – ez más körülmények között is kifejezetten hasznos lehet. Kérjük állatorvosunk segítségét!

 

2. Keressünk egy biztonságos helyet a házban!
A tűzijáték komolyan megijesztheti a kutyánkat, így a legjobb, amit tehetünk, hogy egy biztonságos és csendes átmeneti kuckót biztosítunk számára, hogy átsegítsük a szilveszteri ijedelmeken. Erre alkalmas lehet egy nagyobb fürdőszoba vagy egy zárható garázs is, ahol a kutya komfortosan érezheti magát. Fontos továbbá, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szőrmók nem bírja a stresszt, maradjunk vele otthon, így kevésbé lesz traumatikus számára az este. Mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hely valóban biztonságos-e a kutya számára, vagyis nincs olyan tárgy vagy felület, amitől megsérülhet.

 

3. Séta közben is figyeljünk!
A tűzijátékok és a petárdák hangja erős stresszt válthat ki a kutyákból, hiszen a hang hirtelen érkezik, a robaj forrása pedig ismeretlen, így könnyen pánikba eshetnek. Lehetőség szerint szilveszterkor ne sétáltassuk kedvencünket, ha pedig mégis a séta mellett döntünk, akkor győződjünk meg róla, hogy kutyánk nem tud kiszabadulni a pórázból vagy a nyakörvből, és elérhetőségünk megtalálható a bilétáján. Ha más napokon póráz nélkül is biztonságosan sétálunk vele, szilveszterkor mindenképpen használjunk pórázt, ha elmegyünk valahova közösen.

 

4. Zárjuk el a lehetséges menekülési útvonalakat!
Szilveszterkor még a legjólneveltebb kiskutyák is elszökhetnek. A tűzijáték stresszt kiváltó zaja ösztönös vagy pánikszerű viselkedésre késztetheti őket. Amennyiben a kutyusunkat a kertben tartjuk, győződjünk meg róla, hogy a kert egyik pontján sem tud a kerítésen átszökni. Akár egy nyitható előkapu is jó lehetőség lehet számára.

 

5. Vegyük fontolóra a kisállathotel lehetőségét!
Amennyiben a kutyánk túl érzékeny a stresszes helyzetekre és nem tudunk otthon maradni vele szilveszter éjjel, vegyük fontolóra a kisállathotel lehetőségét, ahol a kedvencünk speciális ellátásban részesül, sőt mi több még aggodalmaskodnunk sem kell az esetleges elszökés miatt.