Hírek, Blog, Információ

Mekkora, milyen fajta etetőtál szükséges a kutyusodnak?

Állatwebshop.hu
2022.05.07 18:00
Mekkora, milyen fajta etetőtál szükséges a kutyusodnak?

Mekkora, milyen fajta etetőtál szükséges kutyusodnak? Mutatunk pár példát, ami segít a döntésben!

Nem egyszerű megtalálni a megfelelő kutyatálat, mivel hatalmas a kínálat és nagyon sok fajta tál közül válogathatunk. Ebben a cikkben segítünk neked, hogy kiválaszd a kutyusodhoz illő tálkát, amiből jóízűen fogyaszthatja száraztápját vagy a nedves eledelét.

Ha kutyus van a háznál, akkor az egyik legfontosabb hozzávaló, az etetőtál. A kiválasztását nem kell túlspirázni, azonban fontos annak a tudatában lenni, milyen fajták vannak, milyen anyagból, mekkora méret és melyik a legmegfelelőbb kutyánknak. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni: A kutyus méretét, evésének típusát, fejének formáját illetve a füleinek hosszát.


1. Mekkora legyen a tál?

Érdemes szem előtt tartani azt, hogy mennyi eledelre van szüksége kedvencünknek. Amennyiben ez a tényező megvan, jöhet a tál méretének meghatározása. Sokak szerint a táplálék mennyiségének három, négyszeresével kell számolni. Tehát, ha a kutyus egy kis pohár száraztápot kap reggelire, akkor a tál 3-4 pohárból teljen meg. Hogy miért is kell ezt a módszert alkalmazni? A válasz egyszerű. Az ebünknek kényelmesen hozzákell férnie a táphoz, anélkül, hogy a tálat elmozdítaná vagy felborítaná.

2. Milyen magasan legyen? Legyen esetleg dőlésszöge?

Elsősorban a célja az, hogy az eledelt megfelelően ki tudja enni a tálból és ne hagyjon maradékot a sarkokban. Ez a maradék kidobásától és a mosogatástól menthet meg minket, gazdikat. 

Azoknál a kutyusoknál, akik egészségesek, nem igénylik a tál megemelését. Amennyiben mégis úgy döntünk, kedvencünknek ez lenne a legjobb, akkor kb. 12-15 centi magasra tegyük a tálat. A senior, idősebb kutyáknál ezt célszerű megtenni, hogy a nyak, váll, illetve az izületek ne legyenek megterhelve. Webáruházunkban kaphatóak olyan tálak, amik állványon helyezkednek el.

3. Habzsol a kutyád? Szeretnéd, ha lassabban enne?

Azoknak az állatkáknak, akik habzsolják az életet, az ételt is fogják, ezért kerültek kifejlesztésre az evést nehezítő tálak. Az etetők alja hol kisebb hol nagyobb akádolyokkal van tele, amelyek nehezítik az ételek megszerzését. azonban ha a gazdi nem szeretne egy újabb etetőtálra beruházni, lehetősege van különböző méretű akadályozó lapot vásárolni.

4. A tálka formája

A lapos orrú, rövid fülő kutyánknak alacsonyabb falú tálat válasszunk, hogy kényelmesen tudjon étkezni. A hosszú arcszerkezetű, hosszú fülű kedvenceknek pedig a magasabb falú, felfele szűkülő tálat ajánljuk, hogy higéniai okokból kifolyólag se lógjon a kutya füle az ételébe, hanem a tál oldalára lapuljon. 

Egy ehhez hasonló evéslassító tál megakadályozza, hogy kutyád habzsoljon. Ezáltal csökken a gyomorcsavarodás kialakulásának esélye.

A képen látható tálka megakadályozza, hogy kutyád gyorsan egye meg étkét, ezzel az egészségére is figyelve, megvédve a gyomorcsavarodástól.

5. Milyen legyen az etetőtál anyaga?

Az allatwebshop.hu széles kínálattal rendelkezik a tálak méretét és anyagát illetően. A három leggyakoribb anyag közül választhatunk, a műanyag, fém és kerámiatálak körében. Azonban a műanyag tálak nem a legjobb megoldás. A műanyag tálakon hamarabb meglátszódnak a karistolások, gyorsabban törnek, illetve a baktériumok is könnyen megtapadnak, amelyeket csak erős vegyszerrel távolíthatóak el. Ezért inkább a hosszabb életű, fém vagy kerámia tálakat ajánljuk, amelyeknek tisztítása is könnyebb és árban is középkategóriásak. A tálak használata mellé alátétet is ajánlunk, amelyek által a tálak nehezebben mozdíthatóak el, könnyebben takarítható fel a szétcsepegtett víz vagy az elszórt étel.