Hírek, Blog, Információ

Miért szeretnek játszani az étellel a macskák?

Állatwebshop.hu
2022.04.14 12:10
Miért szeretnek játszani az étellel a macskák?

Ahogyan az embereknek, úgy a macskáknak is lehetnek különböző viselkedési fajták az étkezésnél.
Mi állhat ennek a hátterében? Mitől lehet falánk vagy esetleg miért gyűjt be minden játékot az "asztalához"?

Számos orvos és tudós megállapította már, hogy a macskáknak is különféle étkezési szokásai mögött azon viselkedési formák vannak amiket vagy megtanultak vagy örököltek. Ezekből áll össze a cica étkezési szokása.

Vajon minden macskának ugyanolyan az ízlése?

Kimutatások és kutatások is alátámasztják, hogy közel sem. Mindemellett kiderül, hogy a cicák étkezési szokásai magukba foglalják a személyes ízlést és mint az embereknél úgy náluk is eltérő lehet. Azonban, hogy ezeket megértsük, mi miért történik vissza kell nyúlni a tudományhoz és a történelemhez, hogy hogyan alakultak ki ezek a viselkedési és étkezési szokások. Ezek az esetek, például amikor a cica csak a kölykével szereti megosztani az ételt vagy esetlegesen egyedül szeret enni. Egyes cicáknál még az eledel hőmérséklete sem mindegy. Van aki langyosan, melegen vagy esetenként hidegen szeretik az ételt. A szabadban élő társaik becserkészik az ételt, így ők azt is tudják fogyasztani. Korábban már említett okokból, hogy a cicáknak tanult és örökölt étkezési szokásaihoz nagy mértékben hozzájárul az, hogy kölyökkörban milyen étkezést sajátítanak el, illetve, hogy mi az amit elfogyasztanak.

Viselkedési szokások az étkezésnél:

Macskánkénk eltérő lehet az étkezési szokás, illetve lehet teljesen egyedi szokása egy-egy cicának. Ettől függetlenül hoztunk 5 viselkedési szokást, amiből már-már ismert lehet egy-egy szokása cicádnak.

1. Falánkság, Habzsolás:

Fontos górcső alá vennünk ezt az esetet, hiszen fontos kideríteni, mitől lehet ez. Több kérdés is felmerül. Vajon azért falja fel az ételt, mert nem kap elegendő ételt vagy esetleg egy nap kevés alkalommal adsz neki enni? Ezzel ellentétben más oka is lehet a habzsolásnak, például, hogy védje a táplálékát másoktól, más macskáktól. Amennyiben a cicád jó evő, szeret sokat enni, célszerű beruházni egy automata etetőbe, amely naponta többször kevesebbet ad a cicának, de mégis "mindig" lesz előtte étel, így ehet kedvére. Ezen kívül van még egy praktika, a játék. Ebben az esetben célszerű olyat választani neki, amivel több energiát el tud használni akár egy vadászat, zsákmány szerzés közben.

2. Étellel való játék:

Amennyiben azt veszed észre, hogy cicusod csak játszik az ételével, az nem más miatt van, mint a vadászösztön miatt. Ezáltal észrevehetően sokszor csak játszik az étellel, a táplálék becserkészése érdekében.

3. Nem hajlandó enni:

Előfordulhat olyan is, hogy kedvenced nem hajlandó enni. Gondold át alaposan, változtattál-e valamit a cicád étkezési rendjén, szokásán, esetleg változtattál-e az eledelen. Amennyiben eledel váltás történt, másik száraztápot vagy nedves eledelt kaptak és nem esznek a macskák, hajlamosak stresszelni, ezzel egyúttal pedig nem esznek. Amennyiben semmi változás nem történt, csak szimplán nem eszik a cicus, érdemes állatorvoshoz elvinni, vizsgálja ki, minden rendben van-e vele, nem áll-e valami betegség a háttérben.

4. Egyedül eszik csak:

Némely cica, csak akkor eszik, ha nincs a közelében senki. Értve tehát, se másik állat se ember. Csendben, nyugalomban. Ez a viselkedési szokás adódhat abból, hogy mivel nem ők állnak a tápláléklánc csúcsán, így mindig kellő figyelmet kell fordítaniuk arra, nehogy egy nagyobb állat elvegye az ételt előlük. Ezáltal ösztönösen úgy gondolják, az a legjobb, ha nyugalomban, egyedül megehetik az eledelt amit eléjük rakunk.

5. Minden játékot, trófeát begyűjti:

Ha nem csak benti a cicád, hanem kijárhat a szabdba, vagy esetleg kinti a cica, akkor előfordulhat, hogy találkoztál már azzal a ténnyel, hogy más kisebb testű állatok tetemét az udvaron hagyja maga után. Ez abból fakad, hogy a macska egy olyan élőlény, amely akkor sem hagyja abba az étel becserkészését, ha jól lakott. Tehát, ha már tele van a cica hasa, de meglát egy kis vakondot, egeret akkor azt elrejti valahova, ahol később megtalálja és megeheti.