Hírek, Blog, Információ

Kutyagondozási feladatok, miket bízz rá a gyerekre, hogy jó gazdi váljon belőle?

Állatwebshop.hu
2022.04.06 15:26
Kutyagondozási feladatok, miket bízz rá a gyerekre, hogy jó gazdi váljon belőle?

Kölyökkorban a legegyszerűbb elkezdeni a kutyák nevelését, hiszen akkor szívják magukba a tudást, mint a gyerkőcök! Életkor alapján összeszedtük, hogy milyen életkorban milyen feladatot bízhatsz rá a gyerekre.

 

Mikor célszerű egy kutyus a családnak? Gyerek születés előtt? Gyerek születésével egyidőben? Esetleg miután megszületett? Mindenképpen fontos figyelni a kuttyáknak az aktivitási szintjükre, tehát ez illeszkedjen a család életmódjához. Egy háziállat fontos a gyerek, illetve a család életében, hiszen sok éven át kísérheti az életet, mindemellett nem elenésző az sem, hogy a gyerek megtanul gondoskodni, felelősséget vállalni, türelmet gyakorolni, illetve tanítani is egy állatot valamilyen szinten. De mikor célszerű az első feladatot adni a gyereknek? Illetve, milyen életszakaszban milyen feladatot adjunk/bízzunk rá?

0-3 éves korig

Köztudott, hogy a szülő ismeri legjobban a gyermekét, ő tudja milyen feladatokat képes ellátni, mit lehet rábízni, illetve mi az, amihez még gyakorlás kell. Általában szeretnek játszani a lurkók az állatokkal, plusz szeretnek velük foglalkozni. Nem elhanyagolható az a tény, hogy jó példát lássanak a szülőktől, illetve, hogy kellő megértéssel, türelemmel mutassák meg nekik, hogyan kell bánni a kutyussal, hogyan kell nevelni. A helyes bánásmódot, törődést, oktatást célszerű még a 3 éves kor alatt elkezdeni tanítani. Fontos elmagyarázni gyermekeinknek, hogy mikor mi történik, mi miért. Tehát, például amikor egy kötelező oltásra kell vinni a kutyust, akkor meg lehet mondani, hogyha nem visszük el az ebünket, akkor beteg lehet. Ez a példa tökéletes párhuzam az életben, mivel a gyerekek is "gyakran" kapnak oltást.

3-5 éves korig

Ebben a korban már előszeretettel játszanak kedvenceikkel, simogathatják őket. A jutalmazás se maradhat el a jutalomfalattal. A kutya ápolása is nagy szerepet játszik abban, hogy ne legyen kellemetlen illatú, ne csomósodjon a szőre, tehát ebben az életszakaszban nyugodtan meg lehet tanítani őket, hogyan fésülhetik, ápolhatják kedvencüket a megfelelő módon. Azonban az etetést még ne bízzuk rájuk, ahhoz még fiatalok lehetnek. Ezt tartogassuk egy későbbi életkorra. A házikedvencünk sétáltatása zárt területen belül, felügyelet mellett, otthon célszerű elkezdeni, főleg akkor, amikor még csak kicsi a kutyus, mivel akkor még a kutyus testmérete is kisebb, így kisebb eséllyel rántják el őket. Persze, ezt is kellő felügyelet mellett ajánlott! 

6-8 éves korig

Ez az a korszak egy gyerkőc életében amikor még vagy iskola előtt áll, vagy már elkezdte az iskolát. Ahogyan ott is megtanulja a gyerkőc, mit hogyan kell, így ebben az életszakaszban is szívesen tanulnak iskolán kívül is. Az egyszerűbb trükkök elsajátítására már képesek lehetnek, mint például az egyszerűbb "pacsit adás", vagy "ül" parancsokra. Amennyiben kutyaiskolába jártok kutyusoddal, gyerkőcöd nyugodt szívvel elkísérhet, ahol ő is tud gyakorolni néhány feladatot. Mindemellett nyugodtan rájuk bízhatjuk a víz cseréjét kedvencünk táljában.

8-11 éves korig

8-9 éves korban kiváló időszak arra, hogy a jól nevelet kutyust, az a gyerkőc, ami megtanulta, hogyan kell sétáltatni kedvencét, már önállóan elvégezze ezt a tevékenységet rövidebb távon. 10-11 évesen akár már önállóan is elengedhetjük gyerkmekünket a kutyussal sétálni, de persze ez gyermektől függ. Ez a korosztály már nyugodtan játszhat, ápolhatja, gondozhatja kedvencét, az idősebbek pedig akár segíthetnek az ürüléket is felszedni. Ezt is meg kell tanulniuk a megfelelő higiénia érdekében. Nyugodtan segíthetnek fürdetni a kutyust, illetve már taníthatóak a kutyus táplálására is.

12 éves kor felett

Eljött az az időszak, amikor már a felelősségnek egy nagyobb szerepe hárul rájuk. Ekkor már az érettebbekre rá lehet bízni a kedvencünk gondozását, persze csak is úgy, ahogyan a korábbi évek tapasztalatai, illetve a szülők megtanították rá. Kedvencünk táplálásában isbe tudnak segíteni. Pl. a megfelelő száraztáp vagy nedves táp mennyiséget oda tudják adni a kutyusnak amikor azt szükséges.