Hírek, Blog, Információ

Tudtad? Kutyák és a kisbabák kapcsolata. Ez történik, ha együtt nőnek fel:

2022.02.23 14:53
Tudtad? Kutyák és a kisbabák kapcsolata. Ez történik, ha együtt nőnek fel:

Kutyák és a kisbabák kapcsolata. Ez történik, ha együtt nőnek fel:

Nem véletlen, hogy a kutyákat az ember legjobb barátjának nevezik. Alkalmazkodó lények, akik erősen kötődnek az emberekhez, legyenek azok akár kicsik, akár nagyok. Ez kiváltképpen igaz, hogy ha olyan gyermekek veszik őket körül, akik velük nőttek fel.

A babák viszonya a kutyákhoz

A kutyusok és a gyerekek a legtöbb esetben le vannak nyűgözve egymástól, ráadásul közös vágyuk egy játszótárs, illetve a figyelem. A létrejövő kapcsolat fizikai és pszichológiai előnyökkel is járhat a kicsik fejlődése szempontjából. A négylábú társ boldoggá teszi a babát, ezt onnan is tudhatjuk, hogy jelenlétük a kisgyerekek szervezetében kimutathatón megemeli két fontos boldogsághormon, a szerotonin és a dopamin szintjét. Ha mi, szülők úgy neveljük gyermekünket, hogy megértő, kedves, gyengéd legyen az állattal, akkor az eb is boldogságot érezhet a kicsi közelében.

A babáknak ellenállóbb lesz az immunrendszerük

Kutatások kimutatták, hogy a kutyával együtt felnőtt babáknál kisebb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos allergiák, és általában ellenállóbb az immunrendszerük. Ha négylábú van a közelben, a babák egészségesebbek, védettebbek. Egy másik érdekes kutatás szerint a kutyáknak is vannak érzéseik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a különböző, a gyerektől érkező jelzéseket megértsék. Például érzékelhetik, hogy a baba sebezhető és ártalmatlan. 

Lassan kell összeszoktatni őket

A kutyák fokozottan érzékenyek a szaglómirigyeiknek köszönhetően.

Amikor egy baba megszületik, az új szagok, hangok, a látvány mind egyediek és szokatlanok a kutyának” – mondja Russell Hartstein, Los Angeles-i kutyakiképző és viselkedéskutató.

Mivel az eb környezetében bekövetkező változások szorongást okozhatnak, készítsd fel kedvencedet az új jövevény érkezésre, és lassan mutasd be az új dolgokat. Elvárhatjuk az állattól, hogy gyengéd legyen a csecsemővel, ám ezt gyakran nekünk kell megtanítanunk az állatnak, ahogy fordított esetben is: ideális esetben felelős kutyatartót nevelünk a gyerekünkből. Gazdiként, szülőként nyugodt, védelmező magatartást érdemes tanúsítani és szépen lassan szoktatni az ebet a babához – és fordítva. A kulcs a megfelelő kötelék kialakításához a korán elkezdett szocializációban rejlik. Ha úgy érzed, kutyád nem tudja kezelni a helyzetet, akkor kérd egy professzionális oktató segítségét.

Bármennyire is megbízható és védelmező a kutyád, soha ne hagyd egyedül sem csecsemővel, sem kisgyermekkel!