Hírek, Blog, Információ

A kölyökkutyák táplálása

Állatwebshop.hu
2022.01.19 16:17
A kölyökkutyák táplálása
A kölyökkutyák táplálása

A kölyökkutyák táplálása

Egy kölyökkutya felnevelése nagy élmény és egyben összetett feladat, amelyben kiemelt szerepe van a táplálásnak...

 

Egy kölyökkutya felnevelése mindig fantasztikus élmény, ugyanakkor összetett feladat is. A nevelés és szocializálás mellett mindenképpen elsődleges figyelmet kell fordítanunk a kis csöppség táplálására, hiszen az első évben felvett takarmány minősége és mennyisége meghatározza kutyánk egész későbbi életét, szervezetének stabilitását és egészségét.

 

A kölyökkutyák fejlődése és táplálkozása több szakaszra bontható, amely szakaszok hossza jelentősen eltér a különböző fajtáknál. A szopós időszak a születéstől két hónapos korig tart, ami még minden kutyánál azonos fajtától függetlenül. Természetesen már 4-5 hetesen megkezdődik a hozzátáplálás, amikor a kölykök ismerkednek a kutyatáppal, és az anyatej mellett egyre nagyobb mennyiséget vesznek fel belőle. Nyolc hetes koruk környékére pedig már teljesen el is hagyják a szopást. Ezzel párhuzamosan a szuka tejtermelése is csökken, így táplálóanyag igénye is mérséklődik, és a választás időszakára táplálékát érdemes visszaállítani arra az energiaszintre, amilyen a vemhességet megelőzően volt.

 

Visszatérve a kölykökre, ők első táplálékként a szoptató szuka tápját  kapják, ezt azonban 8 és 12 hetes koruk között fokozatosan le kell  cserélni egy gondosan megválasztott kölyöknevelő tápra, amely tápot  egészen kifejlett korukig érdemes etetni velük. Ez az az időszak,  amelynek hossza nagy változatosságot mutat a különböző fajtáknál: míg a  kistestű fajták már 8-10 hónapos korukra elérik végleges testsúlyukat,  addig a közepes testűek egy évesen, a nagytestűek 15 hónaposan válnak  csak teljesen kifejletté. Az óriástestű kutyák pedig akár a két éves  kort is betölthetik, mire elérik felnőttkori testtömegüket.

 


Ennek  megfelelően az említett fajták növekedési görbéje is eltérő, ami  jelentősen befolyásolja energia- és táplálóanyag igényüket. Míg a kis és  közepes testű fajták képviselőinek növekedési görbéje laposabb, addig a  nagy- és óriástestűeké egészen meredeken emelkedik. Igaz egy yorki már  8-10 hónapos korára eléri végleges testsúlyát, de ez az ő esetében az  újszülött kori tömegének csak húszszorosát jelenti. Ezzel szemben egy  Német dog vagy egy Kaukázusi csak két éves korára válik kifejletté, de  ennyi idő alatt ezek a nagytestű kutyák akár százszoros  testtömeg-gyarapodást is produkálhatnak. Ez az elképesztő növekedési  erély sajnos veszélyeket rejt magában, és gyakran idéz elő csont-  valamint porcnövekedési zavarokat. Ezért a nagytestű fajták kölykeit mindig visszafogottabb fehérje- és zsírtartalmú eledellel kell etetni, mint a kistestűeket, mert így növekedési görbéjüket elnyújtva számos ortopédiai problémától óvhatjuk meg őket.

 

A kölyöknevelő tápoknak általános kritériuma, hogy magasabb energia- és fehérjetartalommal bírjon a normál életmódú, felnőtt kutyáknak való tápokhoz képest. Ez azért fontos, mert csak így lehet kiszolgálni a kölykök gyors növekedésének megfelelő magas táplálóanyag igényt. Tehát a magas fehérjetartalom fontos, azonban koránt sem elegendő, hiszen a fehérje csak akkor fog beépülni kedvencünk szervezetébe, ha jól emészthető és magas biológiai értékű is egyben. (A fehérjék emészthetőségéről és biológiai értékéről egy korábbi cikkünkben olvashatnak részletesen.)

 

Amennyiben a családba érkezett új jövevény kistestű fajta képviselője, tökéletes választás számára a JOSERA termékek közül a MiniJunior. Ha viszont nagytestű kölyökről van szó, akkor mindenképpen a visszafogottabb beltartalmi értékekkel bíró Kids, vagy YoungStar kölyöknevelő táp lesz megfelelő számára! Érzékeny emésztőrendszerű, illetve aktív fajták számára a SensiJunior kitűnő választás.