Hírek, Blog, Információ

Kutyák ivartalanítása előnyök, és hátrányok

2021.09.23 10:52
Kutyák ivartalanítása előnyök, és hátrányok

Kutyák ivartalanítása előnyök, és hátrányok ????????

Kutyák ivartalanítása előnyök, és hátrányok
❗Érdemes elolvasni❗#ivartalanítás
Milyen előnyei vannak az ivartalanításnak?
????????
A szuka kutyák esetében az ivartalanítással nem csak a nem kívánt szaporulat kerülhető el, de számos más előnye is van. Lássuk, mik ezek!
- A nőstény kutya ivartalanítás utáni viselkedése abból a szempontból a legjobb, hogy a beavatkozást követően már nem tüzel, így nem kell attól tartani, hogy esetleg elszökik vagy a ház környékéhez csábítja a környéken élő kan kutyákat.
- A műtéttel jelentősen csökken az emlődaganat kialakulásának esélye, valamint teljes mértékben megelőzhető a petefészekrák, a méhben fejlődő daganat, vagy a sok esetben végzetes gennyes méhgyulladás is.
- A nőstény kutya ivartalanítás után megszabadul az álvemhesség lehetőségének terhétől is, amely egyébként igen sok kellemetlenséggel jár Mindkettőtök számára.
- Nem kell többé heteken át messzire kerülnöd a kutyafuttatót a tüzelés miatt! Ez többek között azért is jó, mert így kutyád nem szorítkozik kizárólag a Te társaságodra. Azoknál a kutyáknál, akik huzamos időt töltenek fajtársak nélkül, később nehezebben illeszkednek vissza a kutyaközösségbe. Mint azt bizonyára tudod, a társas kapcsolatokra Neki is szüksége van!
????????
A kan kutyák esetében szintén számos egészségügyi előnye van az ivartalanításnak.
- Az ivartalanítás időpontjának függvényében Jelentősen csökkenthető, vagy teljesen kizárható az idősebb korban jelentkező prosztata problémák, valamint a hormontermeléssel összefüggő betegségek, sérvek előfordulása.
- Teljes mértékben elkerülhető a heredaganat kialakulása is.
- Jelentősen csökken a többi kannal szembeni agresszió.
- Nem kell aggódnod amiatt, hogy kóborlásba kezd, éjjelente nem találja a helyét, lesoványodik a tüzelési időszakban.
Mik a kutya ivartalanítás hátrányai?
kutya ivartalanítás után
Természetesen nagyon fontos megemlíteni, hogy a kutyák ivartalanítása műtéti beavatkozás, így mielőtt döntesz, ismerd meg az ezzel járó folyamatokat:
Az altatás
A beavatkozáshoz elengedhetetlen az altatás, ami természetesen igen nagy megterhelést jelenthet az állat szervezete számára. Különösen ha idősebb vagy valamilyen érzékenységgel rendelkező kutyusról van szó.
Természetesen az ivartalanítás megtervezésekor felmérik kedvenced egészségi állapotát, és ahhoz igazítják lehetőségeidet. Amellett, hogy napjainkban igen fejlett a kisállatgyógyászat, és egy-egy ilyen műtét valóban runtinműtétnek számít, a klasszikus altatás helyett állatorvosod javaslatára dönthetsz az altatógázos megoldás mellett is.
A kutya ivartalanítás utáni komplikációk esélye nagyon alacsony. Sokkal nagyobb kockázatai vannak annak, ha nem végezteted el ezt a műtétet kedvenceden.
A kan kutyák esetében még a következő miatt is ajánlott az ivarérettség előtt elvégeztetni a műtétet. Ha később végzik el az operációt, akkor sajnos megvan az esélye, hogy a kan kutya ivartalanítása után jelölés megmarad.
Mit kell tenned, ha szeretnéd ivartalaníttatni a kutyádat?
Tájékozódj, keress fel egy számodra szimpatikus állatorvost, vidd magaddal a kedvencedet, oltási könyvével együtt. Innentől kezdve bátran rábízhatod magad a szakemberre, az egyetlen feladatod az, hogy betartsd az utasításait.
????Kutya ivartalanítás ára????
Az ivartalanítás ára rendelőtől, illetve kutyád ivarától, és testméretétől függően 15000 Ft-tól 69000 Ft-ig változhat. A szuka ivartalanítása az operáció komplikáltságának megfelelően mindig nagyobb költséggel jár, mint a kan kutyák herélése. Tájékozódj, mielőtt kiválasztod a rendelőt, kérdezd meg mások tapasztalatait, és ne aggódj!
☺️Hidd el, néhány nap és más egyikőtök sem fog emlékezni erre az egészre, cserébe viszont egy életen át élvezhetitek az ivartalanítás áldásos hatásait. ☺️????☺️