Hírek, Blog, Információ

Téli felkészülés kutyásoknak

2021.10.09 10:52
Téli felkészülés kutyásoknak

❗Téli felkészülés kutyásoknak❗

❗Téli felkészülés kutyásoknak❗
????❄️????❄️????
????️A megfelelő fekvőhely
A szabadban élő kutyánk kenneljét, fontos, hogy minden oldalról megfelelően szigeteljük! A kennel mérete is sarkalatos kérdés, mert a kutyus csak saját testhőjével képes felmelegíteni a kennelt, éppen ezért nem szabad túl nagynak lennie. A kennelben viszont nem érdemes takarót vagy törölközőt tartani, mivel felszívja a vizet, és megfagyhat a nagy hidegben. Célszerű szalmával bélelni, az a legmegfelelőbb. Ha azonban a kedvencünknek mégis igénye van rá, a kennelben lévő ágyneműt rendszeresen cseréljük, hogy - a bolhák terjedését megelőzve - elegendő higiéniát és védelmet biztosítsunk. A kutyaház megfelelő elhelyezésére is ügyeljünk: mindig védje a kutyát a hideg széltől.
????Diéta
A kiegyensúlyozott étrend télen (is) elengedhetetlen! A lakásban élő kutyánkat hagyományos módon tápláljuk, amennyiben viszont télen a szokásosnál kevesebbszer sétálunk kiskedvencünkkel, kérjük állatorvos segítségét az étrend módosításában, ugyanis ilyenkor általában kevesebbszer kell etetni őket. A szabadban élő kutyánknak ezzel szemben érdemes megnövelni a kalóriabevitelét. A megfagyás elkerülése végett fontos az étel megfelelő felmelegítése is, éppen ezért a száraz állateledel a legjobb megoldás az év leghidegebb napjaiban. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a szabadban tartott kutyák, csakúgy, mint bent lakó társaik, mindig hozzáférhessenek friss ivóvízhez.
????A mancsok védelme
Ügyeljünk arra, hogy az igazán hideg téli napokon a séta ne tartson túl sokáig. A kutyák tappancsán lévő párnácskák rendkívül érzékenyek és sérülékenyek a fagyos napokon, és az éles jégdarabok is könnyen felsérthetik őket. Figyelnünk kell a sóra és azokra az egyéb kémiai anyagokra is, melyeket a járdák és az utak jégtelenítésére használnak. Ezek a vegyi anyagok fájdalmas irritációt és sérüléseket okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében a séta előtt kenjük be a párnákat egy mancsápoló speciális krémmel, vagy kutya cipőt használjunk. (állatfelszerelés boltokban kapható)
????Kutyaruha
Nem minden kutyának van szüksége télen ruhára, azonban a kölykök és az idősebb kutyák általában igénylik a téli ruházatot. A kistermetű és a rövidszőrű fajták is gyakran szenvednek a hidegtől, így számukra is hasznos lehet, ha felöltöztetjük őket a téli hónapokban. Figyeljünk rá, hogy a ruhácska meleg, vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, és ne akadályozza a kutyát sem a vizelésben sem az székletürítésben. A legfontosabb azonban az, hogy a téli ruha kényelmes és méretben megfelelő legyen.
Fényképeken mutatok pár mancsvédő krémet.