Hírek, Blog, Információ

Macskával készülünk a karácsonyra

2021.10.17 10:52
Macskával készülünk a karácsonyra

❗Macskával készülünk a karácsonyra❗

❗Macskával készülünk a karácsonyra❗
❗????????????????‍⬛????❗
????Szobanövények, virágok????
Ilyenkor sok virág bekerül a lakásba, ebben az esetben két tényezőt is figyelembe kell vennünk. Az egyik a virágállványok vagy virágcserepek lesodrása, feldöntése által jelentett veszély. Ezt egyszerűen, rögzítéssel vagy más helyre történő áthelyezéssel kiküszöbölhetjük. A másik kockázatot maguk a növények jelentik, ugyanis sok szobanövény a cicákra nézve mérgező.
❌Az alábbi növények mérgezőek a macskákra. A növények mellett feltöntettük, milyen tünetek jelezhetik a mérgezést.
Amaryllis: Hányás és hasmenés
Azalea: Koordinációs zavar, remegés, eszméletvesztés.
Caladium: Hányinger, hányás, hasmenés, fejrázás, légzési nehézség.
Liliiomfélék: Vesekárosodás.
Dieffenbachia: Központi idegrendszeri problémák.
Philodendron: Hányinger, hányás, hasmenés, fejrázás, nehézlégzés.
Mikulásvirág: Hányás, hasmenés, hólyagképződés a szájban, légzési nehézség.
????️Gyertyák????️
Talán nem is kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy a kíváncsi természetű cicánk közelében soha ne hagyjunk égő gyertyát felügyelet nélkül. Nem csak a cica bundája pörkölődhet meg véletlenül, de a gyertyát feldöntve akár lakástűz is keletkezhet.
????Karácsonyi díszek????
A karácsonyfákon néhol használt angyalhaj (illetve bármilyen egyéb hosszú, vékony szalag vagy kötöző) a cicákat rágcsálásra csábíthatja. Azonban a cicák ezt kiköpni nem tudják, és így később a bélrendszerben elakadhat, súlyos belső sérüléseket okozva. Sajnos a téli ünnepek idején sok cica életébe kerül, hogy a gazdi nem veszi észre, hogy a kedvence angyalhajat evett. Ha felmerül ennek a gyanúja, nem éljünk semmilyen házi csodamódszerrel: irány az állatorvos! Természetesen ugyanúgy vigyázzunk az apró, lenyelhető dekoráció-darabkákkal is – és nem csak karácsonykor. A legegyszerűbb megoldás, ha macskabiztos díszek után nézünk.