Hírek, Blog, Információ

Rókát láttam, mit tegyek?

2021.11.01 12:52
Rókát láttam, mit tegyek?

????Rókát láttam, mit tegyek?????

????Rókát láttam, mit tegyek?????
❗????️❗#róka
Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz.
A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, ezen kívül a nem megfelelően tárolt szemét kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.
Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, ???? kiáltással,???? majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen.
Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.
????️Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre?????????️
-nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni
-ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni!
❗A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért.❗
❗ NÉBIH Zöld szám:❗ 06 80 263 244❗
Figyeljük a plakátokat is. Októberben is veszettség elleni oltás van a rókáknak.
Ilyenkor jobban figyeljünk a kutyánkra nehogy felegye a kitett oltóanyagot.