Hírek, Blog, Információ

Milyen vitaminokra van szükségük a cicáknak?

Állatwebshop.hu
2022.09.21 11:45
Milyen vitaminokra van szükségük a cicáknak?

Mint minden állatnak, úgy a cicáknak is szükségük van bizonyos vitaminokra és ásványi-anyagokra az egészségük megőrzése érdekében. Szerencsére manapság számos jó minőségű száraz és nedves táppal, valamint jutalomfalattal találkozhatunk, amelyek tartalmazzák a cicák számára szükséges vitaminokat, azonban természetes forrásokból is pótolni tudjuk ezeket.

Milyen vitaminokra van szükségük?

A cicák alapvető vitaminszükséglete nem különbözik túlságosan a többi húsevő állatétól, ugyanis elsősorban A-, D-, E- és C-vitaminokra van szükségük. Ragadozó állat lévén a macskák szervezetének bizony nyers húsra is szüksége van, amely magába foglalja a belsőségeket, csontokat, szőrt és tollakat is. Könnyebb dolgunk van, ha cicánk kijárós, ugyanis ivartalanítás ide vagy oda, a cicák ugyanúgy vadásznak. Ebből adódik, hogy a kijárós cicák étrendjében szerepelhetnek kisebb rágcsálók, madarak és növényeket fogyasztó rovarok, amelyek egyfajta természetes multivitaminnak számítanak. Ezenkívül a kijárós cicák gyakran fogyasztanak különböző fűféléket, így hozzájutnak több természetes növényi rosthoz, vitaminhoz, illetve ásványi-anyaghoz és nyomelemhez is.

A benti cicák a fent felsoroltak hiányában jóval több vitamint és táplálékkiegészítőt igényelnek még akkor is, ha prémium minőségű tápot kapnak. Javasolt cicafüvet is adni a lakásban tartott macskáknak, ugyanis annak révén hozzájuthat olyan növényi rostokhoz, amely az emésztő-szervrendszerének optimális működését segíti.

 

Természetes vitaminforrások

Összegyűjtöttünk pár természetes alapanyagot, amely kiválóan pótolhatja cicánk vitaminszükségletét.

 

1. Sárgarépa

A sárgarépa magas antioxidáns tartalma mellett A-, K- és C-vitamint is tartalmaz. Az A-vitamin elengedhetetlen a cica bőrének, szőrének és szemének egészsége szempontjából, a C-vitamin pedig kiemelten fontos immunerősítő.

 

2. Spenót

A spenót magas K-vitamin tartalommal rendelkezik, amely segíti a csontok fejlődését, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezenkívül a spenót vasban és rostokban is gazdag.

 

3. Áfonya

Egyaránt egészséges cicánknak a kék és vörös áfonya. A kék áfonya rosttartalmának köszönhetően segíti a cicánk emésztését és szabályozza a vércukorszintjét, valamint javítja a szív és érrendszer egészségét. A vörös áfonya támogatja az immunrendszert, valamint gyógyítja a veseproblémákat és húgyúti fertőzéseket.

 

4. Édesburgonya

Immunerősítő és emésztést segítő hatással bír a magas rost-, vas-, C- és B6-vitamin tartalmának köszönhetően.

Válogass kedvedre macska vitaminjaink között, ahol többek között kapszula, folyadék, illetve paszta formájában is megtalálod a cicádnak szükséges vitaminokat!