Hírek, Blog, Információ

Macskaalmot eszik a kutyám

2021.12.12 20:46
Macskaalmot eszik a kutyám

❗Macskaalmot eszik a kutyám❗????????

Mi a teendő, ha észreveszed, hogy az eb macskaalmot evett?????
????A hangsúly itt a mennyiségen és az alom típusán van. Számos alapanyagból készítik ezt a terméket, és mind másképp viselkedik az állat gyomrába jutva. Ugyan irritáló anyagok jelen lehetnek bennük, konkrét mérgezéses tüneteket önmagában egyik típus sem okoz. Ha tudomásodra jutott, hogy a kis komisz belekontárkodott a cica almába, mindig mondd el az állatorvosnak, hogy milyen terméket fogyasztott az állat, és milyen tüneteket produkál!
????Csomósodó alom
Ez a fajta cicatoalett általában bentonitból készül, és nedvesség hatására viszonylag szilárd rögök alakulnak ki benne. Ezért veszélyes, ha a kutya úgy habzsolja, mint a tápot. Az emésztőrendszerében ugyanis az enyhe székrekedéstől a súlyos elzáródásig számos problémát okozhat.
????Nem csomósodó alom
Ezt előállíthatják attapulgitból, szepiolitból, szilika gélből, fa pelletből, papírból, sőt, szójababból is. Az ASPCA Toxikológiai Központja szerint egy kis mennyiség ebből a fajtából sem okoz komoly panaszokat az állatnál, legfeljebb enyhe gyomorrontásos szimptómákat eredményezhet a fogyasztása. A szervezetbe került kristályos alom rendszerint a széklettel ki is ürül. Baj itt is akkor üti fel a fejét, ha sokat evett belőle a kutya, mert az erős nedvszívó képességnek köszönhetően ezek a szemcsék is elzáródást okoznak, ha megduzzadnak.
Hogyan akadályozd meg a további nassolást?
Ha az egészségügyi okokat az orvos kizárta, viselkedésbeli korrekcióra lesz szükség a kutyusnál. Esetleg szerezz be olyan alomtálcát, melybe az eb nem tud belekontárkodni, vagy tartsd olyan helyen a macskavécét, ahová a kutyának nincs bejárása, a cica viszont kényelmesen hozzáférhet egy, az ő méreteire szabott macskaajtón keresztül.