Hírek, Blog, Információ

A kutyák egészséges táplálása

Állatwebshop.hu
2022.09.16 18:00
A kutyák egészséges táplálása

Minden gazdi szeretné a kutyusát a lehető legjobb egészségi állapotban tudni, amelynek alapvető eleme a kiegyensúlyozott és egészséges táplálás. A négylábúak táplálása nem mindig egyszerű, de ha betartunk pár szabályt, kis társunk hosszú évekig egészségben élhet mellettünk.

Hogyan is működik a kutyák emésztése?

Az egyik legfontosabb dolog, amelyet tudnunk kell, hogy a kutyák bélcsatornája rövid, így gyorsan emészthető tápanyagokra van szükségük: elsősorban állati eredetű fehérjékre. Emésztőrendszerük a húsevők és mindenevők közti átmenetet mutatja: ez azt jelenti, hogy több fehérjére és zsírra van szükségük, mint a mindenevőknek, de jóval kevesebbre, mint húsevő társaiknak. Mindemellett megfelelő minőségű és mennyiségű vitaminokra, ásványi anyagokra, illetve mikro- és makroelemekre is szükségük van a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként.

 

Mikor és mennyit egyen kutyusunk?

A kutyák gyomra igen nagy és tágulékony, ezért testükhöz képest óriási mennyiségű táplálékot képesek magukhoz venni, illetve hosszú ideig tudnak raktározni, így figyelni kell arra, hogy kutyánk gyomra ne teljen meg teljesen. A napi egyszeri étkezés javasolt, azonban ha kedvencünk gyomorcsavarodásra hajlamos vagy habzsol, inkább osszuk ketté a napi adagját, esetleg használjunk evés lassító tálat. A táp mennyiségét mindig a kutya testsúlyához viszonyítva számoljuk ki, ehhez minden tápon található egy adagolási segédlet.

 

Mit adjunk enni kutyánknak, hogy egészséges legyen?

Vannak bizonyos tápanyagok, amelyeket a kutya nem nélkülözhet: fehérje, szénhidrát, zsír, rostok, vitaminok és ásványi anyagok. Ezenkívül az állat kora, jelenlegi egészségi állapota és életmódja is meghatározza, hogy milyen táp számára a legmegfelelőbb. Választhatunk kifejezetten kölyköknek, felnőtteknek és időseknek való tápok közül, de például kutyánk testmérete alapján is válogathatunk. Nagyon fontos, hogy ha kedvencünk allergiás vagy érzékeny valamilyen összetevőre, akkor kifejezetten hipoallergén tápot válasszunk neki.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy a kutyák ősei a ragadozó farkasok, éppen ezért az étrend kialakításakor figyeljünk arra, hogy kutyánk tápláléka megfelelő mennyiségű és minőségű húst tartalmazzon, így sokkal ellenállóbb lesz a rá leselkedő betegségekkel szemben. A farkasok a prédájuk elejtésekor a belsőségeket is elfogyasztották, ezzel együtt pedig az azokban lévő növényi táplálékokat is, ezért mindenképpen olyan tápot adjunk kutyánknak, amely elegendő zöldséget, gyümölcsöt és szénhidrátot tartalmaz.

Mi a helyzet a jutalomfalatokkal?

Jutalomfalatot számos okból adhatunk kutyusunknak: ha jól viselkedett, tanuláshoz, fogápolás céljából, illetve az étrend kiegészítéseként is. Manapság kiváló minőségű jutalomfalatok közül választhatunk, amelyek tápanyagokban is gazdagok és különböző kiszerelésben kaphatók: rágócsont, snack, kutyakeksz. Betartandó szabály a jutalomfalatok esetében, hogy azoknak nem szabad meghaladniuk a kutya napi energiaszükségletének 5-10%-át. Természetesen nem csak csomagolt jutalomfalatot adhatunk nekik, kiváló nasiként szolgálnak a különböző zöldségek és gyümölcsök is, nem mellesleg pedig tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Vannak bizonyos ételek, amelyeket tilos odaadni kedvencünknek, ilyen például a csokoládé, avokádó, szőlő, mazsola, burgonya.