Hírek, Blog, Információ

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pórázt?

Állatwebshop.hu
2022.09.26 20:38
Hogyan válasszuk ki a megfelelő pórázt?

A kutyával való séta egyik elengedhetetlen eszköze a póráz, amely biztonságot nyújt kutyusnak és gazdinak egyaránt. Manapság sok különböző fajta póráz közül lehet választani, a dizájnról, színről és anyagról nem is beszélve, azonban a megfelelő póráz kiválasztásánál a legfontosabb szempont a funkcionalitás.

A póráz jelentősége

Sok gazdit láthatunk az utcán, aki póráz nélkül sétáltatja kedvencét, ez azonban csak akkor ajánlott, hogyha magabiztosan vissza tudjuk hívni kutyánkat. A póráz segít féken tartani kutyánkat, ha esetleg túl aktív és mindenkihez oda szeretne menni. 

Ezenkívül a póráz elengedhetetlen, ha éppen tanítás alatt van a kutya. Ilyenkor ajánlott rövid pórázt választani a láb melletti séta megtanulása érdekében, a későbbiekben azonban válthatunk automata vagy hosszú (akár 10 méteres) pórázra is, amikor kutyusunk már magabiztosan visszajön hozzánk vezényszóra.

Milyen pórázok közül lehet választani?

Nagyon sokféle anyagú (például bőr, nylon, gumis), színű és stílusú póráz közül választhatunk, funkcióját tekintve pedig az alábbi pórázokat tudjuk megkülönböztetni:

 

Standard póráz

Ezek a fajták a legelterjedtebb, általában bőrből, nylonból vagy gumiból készítik őket. Jellemzően 110 és 210 cm hosszúságú, szélességük azonban változó lehet, amelyet érdemes kutyusunk méretéhez viszonyítva kiválasztani.

Automata (flexi) póráz

Szintén nagyon elterjedt fajta póráz, amellyel nagyobb szabadságot adhatunk kutyusunknak, azonban ez már csak akkor ajánlott, ha megfelelően behívható kedvencünk, illetve ha nem húz séta közben. Az automata pórázakból is többféle hosszúságú van, általában 3, 5, 8 és 10 méteres változatok közül lehet válogatni.

Retriever póráz

Ez a fajta póráz egy nyakörv és póráz is egyben, jellemzően húzásra hajlamos kutyáknál alkalmazzák. A póráz végén egy hurok található, ahova a kutyus feje kerül, illetve egy stoppoló is található a pórázon, ez különbözteti meg a retriever pórázt a fojtó póráztól. A retriever póráz ideális hossza 120-130 cm, amely lehetővé teszi a trénelést és a láb melletti séta egyszerűbb megtanulását.

Mint láthatod nagyon sok különböző póráz közül válogathatsz, a legfontosabb azonban a funkcionalitás, így póráz vásárláskor mindenképpen ezt tartsd szem előtt és csak ezután következzen a szín, anyag és dizájn.

Állatwebshop.hu
2022.01.19 16:17
A kölyökkutyák táplálása
A kölyökkutyák táplálása
2022.01.21 12:00
A szuka táplálása
A szuka táplálása
Állatwebshop.hu
2022.09.16 18:00
A kutyák egészséges táplálása

Minden gazdi szeretné a kutyusát a lehető legjobb egészségi állapotban tudni, amelynek alapvető eleme a kiegyensúlyozott és egészséges táplálás. A négylábúak táplálása nem mindig egyszerű, de ha betartunk pár szabályt, kis társunk hosszú évekig egészségben élhet mellettünk.

A téli kutyasétáltatás szabályai

A téli kutyasétáltatás szabályai: