Hírek, Blog, Információ

Éljenek a Golden Retrieverek!

Állatwebshop.hu
2022.02.03 11:10
Éljenek a Golden Retrieverek!

NEMZETKÖZI GOLDEN RETRIEVER NAP

Minden évben Február 3-a a Golden Retriverek napja! 

Története, eredete

A golden retriverek hazája Skócia, ahol az 1868-ban Lord Tweedmouth olyan vadászkutyát szeretett volna kitenyészteni, amelyik jól tud úszni hosszútávon mentőmellényben és anélkül is. Ezért úgy döntött, hogy „összeházasítja” két kedvencét, Nous-t a retrievert és Belle-t, a tweed water spánielt – ők a mai golden retrieverek ősei.

2012. óta a golden retrivereknek saját nemzetközi napjuk is van, amikor ezt a csodálatos kutyát ünneplik. Kristen Shroyer jegyeztette be február 3-át, mint a Nemzetközi Golden Retriever napot, ez volt ugyanis kedvence Quincey, a golden retriever születésnapja.

Eredetileg a golden retrievereket vadászkutyának tenyésztették, az évek során azonban kereső- és mentőkutyaként lettek egyre keresettebbek. Jámbor természetük nem teszi alkalmassá őket a területőrzésre, cserébe viszont ez a rendkívül okos, türelmes, emberbarát és gyerekszerető kutya ideális családtaggá válhat, akár kisgyerekek mellett is.

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya.

A golden retriever világszerte az egyik legkedveltebb kutyafajta, akit az emberek négylábú családtagjuknak választanak. Egyikük gazdájának köszönhetően pedig saját napjuk is lett: február 3. a Nemzetközi Golden Retriever Nap.

A golden retriever nem csak családi kutyaként népszerű – a kedves, türelmes és rendkívül intelligens állatok kiváló segítő –és munkakutyák. A németjuhászok és a labradorok mellett a leggyakrabban a sérült emberek őket választják segítő tásuknak.

A Golden Retriever etetése

Az kutya etetése nagy szerepet játszik egészségének megőrzésében. De milyen eledel való ennek a fajtának? Inkább a szárazeledel vagy a nedveseledel ajánlott?

Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb eledel Golden Retrieverek számára nincs egyértelmű válasz. A döntést sok tényező befolyásolja. Több szempontot kell figyelembe venni, mint például a kutya korát, méretét, súlyát, aktivitását és nem elhanyagolhatóan az egészségi állapotát is. Mint az embereknél, úgy a kutyáknál is egy fiatal, agilis, nagy mozgásigényű kutyusnak biztosan nagyobb energiatartalmú ételre van szüksége, mint egy öregebb, nyugodtabb kutyának.

Nem szabad megfeledkezni a jutalomfalatról sem, hiszen ezeket is imádják a Golden Retriever kutyusok.

A Golden Retriever nevelése

Köztudottan tündériek a kis golden-kölykök, ám nem árt alaposan átgondolni, hogy van e elegendő ideje erre a nagy mozgásigényű, játékos kutyára. Fontos neki a törődés, az emberközpontúság és a sok-sok játék. Akik teljes munkaidőben dolgoznak, nekik a munka után kell sokan foglalkozni velük, viszont akiknek van idejük és kedvük is egy kutyával foglalkozni és még kertes házban is laknak, azoknak a Golden Retriever egy hihetetlenül hű és szerethető társ lesz.

Ápolás

Kezdetben a kis kölyök kutyusok genetikailag megfelelőek. Amennyiben azt szeretné, hogy kutyusa hosszú évekig egészséges, illetve aktív maradjon, akkor a megfelelő ápolást és vitaminokat is biztosítania kell neki. Természetesen az ápolás a négylábúja csodálatos arany szőrével kezdődik.

Köztudottan a Golden Retriever nem csak évente kétszer hullajtja a szőrét a tipikus vedlési időszakokban, hanem folyamatosan, ezért ajánlott folyamatosan megkefélni bundáját. Ezzel nem csak csomótlanítja az aljszőrt, hanem a szőnyegbe, párnákra, kanapéra hulló szőr mennyiségét is lecsökkenti. Az elhalt szőrszálak eltávolításával, a meleg nyári napok is kibírhatóbbak lesznek kutyája számára. A túl nagy hőséget a Golden Retrieverek nem viselik jól.